Glykemische index en cardiovasculair risico
Een voeding met een lage glykemische index heeft geen invloed op de metabole parameters en het cardiovasculaire risico.
Vorsers van de Harvard Medical School van Boston hebben een studie uitgevoerd bij 163 volwassenen met overgewicht en prehypertensie of graad 1-hypertensie. De proefpersonen kregen 4 verschillende, volledige diëten (alle maaltijden, tussendoortjes en calorische dranken inbegrepen) gedurende telkens 5 weken. Ze moesten minstens twee van de 4 diëten hebben gevolgd.
Vier verschillende diëten
Het eerste dieet was een voeding met een hoge glykemische index (65%) en veel koolhydraten (58%). Het tweede was een voeding met een lage glykemische index (40%) en veel koolhydraten. Het derde was een voeding met een hoge glykemische index, maar weinig koolhydraten en het vierde was een voeding met een lagere glykemische index en weinig koolhydraten. Het ging telkens om een DASH-dieet (veel fruit en groenten, vetarme zuivelproducten, weinig vetten en weinig verzadigde vetten).
Het koolhydraatrijke dieet met een lage glykemische index verlaagde de insulinegevoeligheid in vergelijking met het koolhydraatrijke dieet met een hoge glykemische index. Het verhoogde ook de LDL-cholesterol, maar niet de HDL, de triglyceriden en de bloeddruk. Het koolhydraatarme dieet met een hoge glykemische index verlaagde de serumtriglyceriden, maar had geen effect op de andere parameters. Het koolhydraatarme dieet met een lage glykemische index veranderde de insulinegevoeligheid, de systolische bloeddruk, de LDL- en de HDL-cholesterol niet in vergelijking met het koolhydraatrijke dieet met een hoge glykemische index, maar verlaagde wel de serumtriglyceriden.
De glykemische index heeft geen invloed
De auteurs concluderen dan ook dat selectie van de voedingsmiddelen voor een DASH-dieet op grond van de glykemische index de cardiovasculaire risicofactoren en de insulineresistentie niet verbetert.