GastroPremium

Sedatie bij endoscopische procedures

photo

Het is zo goed als wereldwijd de zorgstandaard om gastro-intestinale endoscopieën uit te voeren onder matige sedatie. Toch zien we nog grote nationale en internationale verschillen in de opleiding voor, de toediening van en de monitoring na die sedaties.

De European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) nam een enquête af bij haar leden (1), en zal hierop voortbouwen om haar guidelines te updaten. Om te polsen naar de huidige praktijk van endoscopisten werd een survey met veertig vragen uitgestuurd naar zo'n 4.000 gastro-enterologen. Van degenen die de vragenlijst openklikten, vulde meer dan de helft hem ook in. Het toont aan dat er interesse is in het onderwerp. Het waren voornamelijk specialisten uit Italië, Spanje, Duitsland, België, de UK en Griekenland die op de enquête reageerden.

De specialisten lijstten verscheidene sedatieopties op voor hun gastro- en coloscopieën. Meest frequent is de sedatie met propofol, gevolgd door het gebruik van midazolam (in combinatie met opioïden). Meer dan de helft van de bevraagden voerde ook soms endoscopische procedures uit zonder sedatie. Heel wat sedatieve medicatie mag uitsluitend door anesthesisten toegediend worden. Zo moet de toediening van propofol bij 60% van de ondervraagden verplicht door de anesthesist gebeuren.

Opvallend is dat er op de recoveryzaal vaak geen EKG-toestel of defibrillator aanwezig is, terwijl cardiale bijwerkingen zich ook nog na de sedatie kunnen voordoen

Meer dan 40% van de respondenten genoot geen specifieke opleiding in het toedienen van sedatie voor gastro-intestinale endoscopie. Een ruime 60% volgde wel een 'advanced life support' (ALS) cursus en was opgeleid in luchtwegmanagement, beademing met masker en ballon, en het medicamenteus opheffen van sedatie. Ongeveer een derde van de gastro-enterologen is verplicht een accreditatie te behalen, en die geregeld te vernieuwen, om endoscopie onder sedatie te mogen uitvoeren.

De monitoring van patiënten tijdens en na sedatie - die uiteraard intensiever is voor diepere sedatie en bij langduriger, meer invasieve interventies - is niet gestandaardiseerd in Europa. De polsslag, zuurstofsaturatie en bloeddruk worden (bijna) altijd nauwgezet opgevolgd en soms monitort men ook het hartritme of de concentratie CO2 in de uitgeademde lucht. De endoscopisten voelen zich over het algemeen comfortabel om zelf episodes van hypoxemie of hypotensie te managen. Dat is veel minder het geval wanneer er zich cardiale events zouden voordoen. Erg opvallend is dat er op de recoveryzaal vaak niet eens een EKG-toestel of defibrillator aanwezig is, terwijl cardiale bijwerkingen zich ook nog na de sedatie kunnen voordoen.

Op het einde van de enquête konden de specialisten zelf suggesties doen. De vaakst terugkerende opmerking was dat toediening van propofol verplicht door anesthesisten moet gebeuren, iets wat veel gastro-enterologen liever zelf in handen zouden hebben. Want, hoewel propofol een smal therapeutisch venster heeft - een overdosering leidt tot hypoxemie en ademhalingsdepressie, en er is geen antidotum beschikbaar - tonen studies aan dat de toediening ervan wel degelijk veilig en efficiënt kan gebeuren door hierin opgeleide endoscopisten.

Opmerkingen:

1. Triantafyllou K et al. Sedation practices in Gastrointestinal Endoscopy: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) survey. (2024). DOI 10.1055/a-2416-4866

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Hade Scheyving

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine