AZORG viert 500ste robotgeassisteerde radicale cystectomie
In Aalst werd in 2003 de allereerste robot-geassisteerde radicale cystectomie (RARC) ter wereld uitgevoerd. Twee decennia later bereikt het programma een belangrijke mijlpaal met de 500ste RARC.
Radicale cystectomie blijft de gouden standaard bij de behandeling van een spierinvasief blaascarcinoma. De open chirurgische benadering voor radicale cystectomie was lang de standaard, maar deze invasieve ingreep ging vaker dan gewenst gepaard met ernstige complicaties.
In 2003 werd de robot-geassisteerde radicale cystectomie (RARC) geïntroduceerd, een minimaal invasieve benadering tot dezelfde ingreep met als doel de uitkomsten voor de patiënt te verbeteren.
RARC vermijdt de noodzaak tot het volledig openen van het abdomen, en gaat gepaard met minder bloedverlies, een sneller herstel van de darmfunctie, een kortere opnameduur en een sneller herstel van de patiënt.
Prof. Dr. Alex Mottrie voerde destijds in Aalst de eerste RARC casus wereldwijd uit bij een 38-jarige jongeman.
500ste robot-geassisteerde radicale cystectomie
Sinds 2003 spitst het team van Prof. Dr. Mottrie in Aalst zich volledig toe op RARC, gedreven door innovatie en met een focus op betere patiëntuitkomsten. Na twee decennia heeft het team een belangrijke mijlpaal bereikt met de 500ste RARC-casus.
De mediane hospitalisatieduur is gehalveerd sinds de start van het RARC-programma in Aalst in 2003. Het aantal ernstige complicaties is met meer dan 60% gedaald. De noodzaak tot transfusie is inmiddels zeldzaam (<1%), en de perioperatieve mortaliteit is ook gedaald tot minder dan 1%.
Toekomst in samenwerking en technologie
Sinds 1 januari 2025 vormen het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) en het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) samen AZORG. Binnen deze nieuwe structuur wordt het RARC-programma verdergezet door Dr. Frederiek D’Hondt, Dr. Frederick Peeren en Dr. Edward Lambert. Met deze fusie bundelt het team zijn krachten om de zorgkwaliteit verder te verhogen.
AZORG blijft inzetten op technologische innovatie met toepassingen van artificiële intelligentie en beeldgeleide chirurgie, om de precisie en veiligheid van de ingrepen verder te verbeteren. Zo blijft Aalst ook in de toekomst een internationaal referentiecentrum voor robot-geassisteerde urologische chirurgie.