Jaarverslag Onafhankelijke Ziekenfondsen
Aantal repatriëringen na medische noodgevallen stijgt
Het aantal repatriëringsdossiers dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen vorig jaar behandelde, gaat in stijgende lijn. De trend wordt verklaard door overmoediger gedrag van de toeristen, langere en frequentere hittegolven en een hogere mobiliteit van personen met een chronische ziekte.
Filip Ceulemans
In 2024 organiseerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen 386 medische repatriëringen, dat is 12% meer dan het jaar ervoor. In totaal werden 3.165 dossiers voor medische bijstand in het buitenland geopend via Mediphone Assist. Deze stijgende trend wordt door het ziekenfonds verklaard door overmoediger gedrag van de toeristen en langere en frequentere hittegolven, maar ook door een hogere mobiliteit van personen met chronische ziektes. “De zomer van 2024 werd gekenmerkt door verschillende hittegolven, die waarschijnlijk hebben bijgedragen aan dehydratatie, mensen die onwel werden of de verergering van chronische ziekten”, merkt Tom Van de Vyver op.
In 45% van de gevallen gebeurde de repatriëring met een lijnvlucht. Ambulances zijn goed voor 29% van de terugreizen, terwijl ligtaxi’s en treinen minder vaak worden gebruikt. Vervoer per sanitaire vlucht – met 2% gestegen tot 12% – wordt gebruikt wanneer de toestand van de patiënt constant medisch toezicht vereist of wanneer geen enkele luchtvaartmaatschappij vervoer per brancard toestaat.
Het land waaruit de meeste repatriëringen gebeuren, is Frankrijk (27%), gevolgd door Spanje (19%), Italië (10%), Marokko (10%), Turkije (6%) en Oostenrijk (5%).
De aandoeningen waarvoor mensen een dossier voor medische bijstand laten openen, zijn erg uiteenlopend. Hoog op de lijst staan verwondingen en trauma’s (40%), hoofdzakelijk te wijten aan valpartijen of breuken. Dit aandeel blijft toenemen, ongetwijfeld vanwege de snelle opkomst van sensationele toeristische activiteiten. Daarna volgen voedselvergiftigingen, spijsverteringsproblemen, parasitaire ziekten, hart- en vaatziekten, musculoskeletale aandoeningen of mentale stoornissen, vroegtijdige bevallingen en dermatologische of huidproblemen.
In bepaalde gevallen was gespecialiseerde behandeling nodig. In 2024 hadden 223 dossiers betrekking op behandelingen zoals dialyse (71%), zuurstoftherapie (23%) of chemo- en radiotherapie (6%).
In de meeste gevallen gaat het om mensen tussen 61 en 80 jaar (27%, lichte daling), gevolgd door 41-60-jarigen (25%). We zien echter een duidelijke stijging bij de 21-40-jarigen, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van hun meer avontuurlijke gedrag.