Vlozo betreurt uitspraken Gennez: "Structureel gebrek aan consistentie in het beleid"
Vlozo, het Vlaamse netwerk van woonzorgcentra, reageert donderdag teleurgesteld op de uitspraken van minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit). Die vroeg zich woensdag luidop af of private woonzorgcentra misschien iets te verbergen hebben, nadat bleek dat maar weinig private spelers hadden deelgenomen aan de laatste kwaliteitsbevraging. "In Vlaanderen ontbreekt het structureel aan continuïteit en consistentie in beleidsinitiatieven", zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo.
Gennez lichtte woensdag in het Vlaams Parlement de resultaten van de kwaliteitsbevraging in de woonzorgcentra toe. Daarin was ze streng voor de private sector, die volgens haar "schromelijk ondervertegenwoordigd" is in de deelnamecijfers. "Hebben ze daar iets te verbergen? Hebben ze schrik van de bewoners?", vroeg de minister zich luidop af. Gennez zei ook te overwegen om de bevraging vanaf volgend jaar verplicht te maken.
Bij Vlozo reageert men teleurgesteld. "Het idee om de deelname verplicht te maken is begrijpelijk vanuit het oogpunt van transparantie, maar gaat voorbij aan de realiteit op het terrein", zegt Staes. "Woonzorgcentra zijn vandaag reeds wettelijk verplicht om periodiek een bewonersbevraging te organiseren. Dat is geen vrijblijvende praktijk - het is ingebed in het kwaliteitsbeleid dat elke voorziening moet voeren." Volgens Staes hebben veel centra daarvoor al contracten afgesloten met eigen partners. "We kunnen niet verwachten dat voorzieningen die engagementen zomaar opzeggen, telkens als de overheid een nieuw project lanceert."
Staes haalt het Waarderingsplatform aan als voorbeeld. Op die website kunnen gebruikers van zorgvoorzieningen hun mening delen over de zorg, ondersteuning en dienstverlening die ze ontvangen. Omdat er te weinig gebruikers waren, wordt de proefperiode, die loopt tot januari volgend jaar, echter niet verlengd. "Zorgvoorzieningen die hier met goede wil en veel energie aan deelnamen, blijven verweesd achter. Nog voor de pilootfase voltooid was, werd - zonder evaluatie - beslist om het platform stop te zetten wegens "te weinig gebruikers". Wie bereid was te investeren in participatie en feedback, is eraan voor de moeite."
Volgens Staes is er dan ook een structureel gebrek aan consistentie en continuïteit in het Vlaamse beleid en is het vertrouwen en de samenwerking tussen de overheid en de sector zoek. "Wij vragen dat de overheid niet telkens opnieuw naar dwang grijpt, maar eindelijk werk maakt van een duidelijk, duurzaam en gedragen kwaliteitsbeleid waarin voorzieningen, ongeacht hun statuut, als partners worden beschouwd en waarin het perspectief van bewoners structureel en betrouwbaar wordt ingebed", aldus de gedelegeerd bestuurder.