Recordaantal geslaagden voor toelatingsexamen geneeskunde
Een recordaantal studenten mag in september beginnen aan de opleiding geneeskunde, tandarts en dierenarts. Dat bleek uit de slaagcijfers van de toelatingsexamens die minister van Onderwijs Zuhal Demir dinsdag bekendmaakte.
De startquota werden dit jaar verhoogd. "Dat is broodnodig om het huidige tekort aan artsen weg te werken", aldus Demir. Begin juli namen in totaal 5.544 aspirant studenten deel aan het ingangsexamen voor geneeskunde. Vorig jaar waren dat er bijna 5.000. Maandag kregen 1.740 jongeren te horen dat ze aan de opleiding mogen beginnen. Daarmee worden ook alle plekken van het verhoogde startquotum opgevuld. Voor de opleiding dierenarts zijn dat 240 studenten. Bij het examen voor tandarts kregen slechts 252 deelnemers (13,3 procent) groen licht.
Begin dit jaar werden de startquota verhoogd naar 1.740. Vorig jaar startten er slechts 1.723 studenten aan de opleiding. De overige studenten kunnen zich volgend jaar opnieuw inschrijven voor het examen. "De beperking van het aantal geneeskundestudenten is er niet om jongeren te ontmoedigen", aldus Demir. "Wel om ervoor te zorgen dat wie begint aan de opleiding ook effectief kan doorstromen naar een job als arts."

De quota moeten er ook voor zorgen dat de gezondheidszorg toekomstgericht georganiseerd wordt. Ze moeten ervoor zorgen dat het tekort aan bepaalde specialisaties zoals huisarts kunnen worden opgelost. Zo kondigde Demir in maart aan om vanaf het academiejaar 2028-2029 de subquota voor specialisaties aan te scherpen. Op die manier zouden er meer geneeskundestudenten, eens ze hun master afronden, doorstromen naar een job als huisarts. Daarmee zou 43 procent van de studenten huisarts worden, vandaag is dan maar zo'n 35 procent.
Eerder dit jaar bleek uit een reportage van 'Terzake' dat er tegelijkertijd ook een overschot is aan bepaalde artsen-specialisten. Zij blijven soms langere tijd werkloos nadat ze hun volledige opleiding hebben afgerond.