"Goed nieuws voor grote groep patiënten"
Crucke zoekt oplossing voor medicinale drugs in verkeer
Vorige maand meldde Artsenkrant dat patiënten die door een arts dexamfetamine voorgeschreven krijgen, bij een verkeerscontrole een boete riskeren. Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) zegt een oplossing te willen zoeken.
Naar aanleiding van het artikel in Artsenkrant werd Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) in de Kamercommissie Mobiliteit ondervraagd door Kathleen Depoorter (N-VA). Zij wees erop dat patiënten die op doktersvoorschrift dexamfetamine gebruiken, bijvoorbeeld bij ADHD of narcolepsie, bij een verkeerscontrole hoge boetes riskeren, omdat de wet geen onderscheid maakt tussen amfetaminemetabolieten afkomstig van dexamfetamine en die van recreatief gebruik van amfetamines.
Geen zicht op frequentie
Depoorter legde uit dat, hoewel de medicatie legaal is, speekseltesten positief kunnen uitvallen, met juridische gevolgen. Dat probleem werd gesignaleerd door VIAS institute. "Men heeft echter geen zicht op de frequentie waarmee dat zich voordoet. De apothekersbond APB beschikt wel over data via PharmaNet, maar een gerichte zoekopdracht is te duur. Bovendien geldt uiteraard het medisch beroepsgeheim, ook voor apothekers."
Depoorter wilde weten of bestuurders die op voorschrift medicinale dexamfetamine gebruiken zich juridisch kunnen beschermen. "Is het bijvoorbeeld mogelijk dat een arts of apotheker een notificatie voorziet waarmee betrokkene zich bij een controle kan verantwoorden? Of is er een wetsaanpassing nodig om die groep patiënten te beschermen?"
Werkgroep zoekt oplossing
In zijn antwoord bevestigde minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke dat de wegverkeerswet elk spoor verbiedt van een vijftal soorten drugs die de rijvaardigheid beïnvloeden, waaronder THC en amfetamine. "Er geldt de facto een nultolerantie voor drugs in het verkeer. Onze wetgeving voorziet geen enkele uitzondering voor medicinale drugs die op doktersvoorschrift worden toegediend."
De laatste tijd heeft ook Crucke signalen ontvangen die wijzen op een groeiend probleem met voorgeschreven medicinale drugs, zei hij. "De vraag rijst of bepaalde doseringen van specifieke stoffen op medisch voorschrift toch niet zouden moeten worden toegestaan – uiteraard op voorwaarde dat de rijvaardigheid niet in het gedrang komt."
Crucke verwees naar een nota van VIAS uit 2023 over rijden onder invloed van geneesmiddelen, waarin ook medicinale drugs worden behandeld. "Ik ben bereid na te gaan of er een wettelijke oplossing mogelijk is, in samenwerking met VIAS, Volksgezondheid, het NICC en de werkgroep Rijden onder invloed. Mijn administratie is samen met alle federale stakeholders betrokken in deze werkgroep."
Kathleen Depoorter (N-VA) noemt dat goed nieuws voor de grote groep patiënten die op doktersvoorschrift medicatie nodig hebben, zonder dat dat noodzakelijkerwijs een invloed heeft op hun rijvaardigheid. "We moeten bekijken hoe we hen op de een of andere manier gerust kunnen stellen, zodat ze met een gerust hart achter het stuur kunnen plaatsnemen."