"De sociale zekerheid dient niet om de farmaceutische industrie te financieren"
Vandenbroucke verdedigt hoger remgeld voor geneesmiddelen
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigde donderdag in de Kamer zijn plan om het remgeld op bepaalde geneesmiddelen op te trekken. Zonder ingrepen dreigt het geneesmiddelenbudget deze legislatuur met 25% te groeien, zei hij.
De Morgen berichtte eerder deze maand over een plan van het kabinet-Vandenbroucke om het minimale remgeld voor geneesmiddelen op te trekken: VT-patiënten zouden minimaal 1 euro per pakje betalen, andere patiënten 2 euro. Maagzuurremmers en cholesterolverlagers zouden door een verlaging van de terugbetaling respectievelijk 11 en 14 euro meer gaan kosten.
In de plenaire Kamer kreeg Vandenbroucke de volle laag van PS-Kamerlid Ludivine Dedonder. “Ik had nooit gedacht dat u de prijs van medicijnen zou durven verhogen, zoals Maggie De Block destijds deed. Ik moet bekennen dat ik erg teleurgesteld ben”, zei ze.
Dedonder voorspelt dat veel mensen door de prijsstijging de apotheek links zullen laten liggen, waardoor ze hun gezondheid en leven in gevaar brengen. Ze wees er ook op dat het altijd een arts is die besluit dat deze medicijnen nodig zijn.
Gebruik van maagzuurremmers is verdubbeld
“Als we niets doen, stijgt het geneesmiddelenbudget deze regeerperiode met 25%”, was de repliek van Vandenbroucke, die stelde dat de sociale zekerheid niet dient om de farmaceutische industrie te financieren.
Hij wees er ook op dat het aantal Belgen dat maagzuurremmers gebruikt op vijftien jaar verdubbeld is, en dat een kwart van de Belgen boven de 40 cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, ook al hebben ze geen voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten.
Onder bepaalde voorwaarden blijven maagzuurremmers en cholesterolmedicatie wel terugbetaald, zei Vandenbroucke.
Dedonder vond het niet kunnen dat de minister patiënten lijkt te verwijten dat ze te veel geneesmiddelen gebruiken. “Het is alsof u zegt: u eet te veel snoep of te veel chips. Alsof ze ervoor gekozen hebben om een maagprobleem te hebben of een hart- en vaatziekte op te lopen, alsof artsen die medicijnen voorschrijven onbekwaam of dom zijn.” Ze vroeg Vandenbroucke zijn besparingen te zoeken in de "miljardenwinsten" van de farmaceutische sector.