KU Leuven-onderzoekers vinden veelbelovend medicijn voor behandeling van ernstige malaria
Het onderzoeksteam van het Rega Instituut van de KU Leuven heeft een medicijn gevonden dat mogelijk helpt in de strijd tegen ernstige malaria. Dat laat KU Leuven woensdag weten. Het medicijn ruxolitinib zou specifiek ingezet kunnen worden om ontsteking en suikertekort tegen te gaan bij ernstige malariapatiënten, twee bijwerkingen die de patiënt fataal kunnen worden.
De onderzoekers testten het medicijn tot nu toe enkel op muizen die leden aan ernstige malaria. De dieren toonden dezelfde ziektesymptomen als menselijke patiënten. Het stresshormoon glucocorticoïden werkt niet meer naar behoren, waardoor de patiënt te kampen krijgt met een acuut suikertekort en extreme ontstekingsreacties. "De behandeling met dit medicijn voorkwam zowel het suikertekort als de ontsteking", verduidelijkte dr. Fran Prenen, de doctoraatsonderzoeker op dit project. "Het medicijn blokkeert een schadelijk deeltje van het immuunsysteem", voegde ze toe.
De meeste mensen die besmet raken met malaria vertonen volgens de wetenschappers maar een mild ziektebeeld, maar andere patiënten kunnen wel ernstige symptomen ervaren. Vijftien tot twintig procent van de ernstig zieken kan sterven aan de ziekte. Jaarlijks bezwijken bijna 600.000 mensen aan een malaria-infectie. Vooral in Afrika en het Amazonegebied is de kans op besmetting nog groot.
Ruxolitinib is een medicijn dat onder meer gebruikt wordt om bepaalde vormen van beenmergkanker te vertragen. Het labo stelde soortgelijk symptomen en moleculaire processen vast bij malariapatiënten, waardoor het geneesmiddel mogelijk succesvol kan zijn. Die connectie wil het labo nog verder analyseren.
Verdere studies moeten ook uitwijzen of de positieve uitkomst voor muizen ook geldt voor menselijke patiënten. "In ons labo gaan we verder onderzoeken welke mechanismen aan de basis liggen van malaria", vertelt professor Philippe Van den Steen, die aan het hoofd staat van het laboratorium voor immunoparasitologie. "Mogelijk is er nog andere bestaande medicatie die een invloed heeft op de processen die we nu hebben geïdentificeerd."