Orde: “Druk op patiënt om te kiezen voor eenpersoonskamer ontoelaatbaar”
Dat artsen patiënten onder druk zetten om te kiezen voor een eenpersoonkamer bij opname in een ziekenhuis, is deontologisch ontoelaatbaar. Dat stelt de nationale raad van de Orde der artsen in een nieuw advies.
De raad vernam dat sommige ziekenhuisartsen patiënten financieel onder druk zetten om te kiezen voor een individuele kamer. Extra ereloonsupplementen voor de postoperatieve raadpleging worden als drukmiddel gebruikt bij patiënten die kiezen voor een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer.
Als de patiënt daarentegen kiest voor een individuele kamer, wordt voor de postoperatieve raadpleging het conventietarief toegepast. Ereloonsupplementen die niet kunnen worden aangerekend omwille van de kamerkeuze, worden met andere woorden achteraf aangerekend tijdens de ambulante nazorg.
Omzeilen supplementen strookt niet met wet
De raad wijst erop dat de regel dat het verbintenistarief moet worden toegepast in een tweepatiëntenkamer of een gemeenschappelijke kamer (en in sommige gevallen ook in een individuele kamer) van openbare orde is. Het omzeilen van die regel door extra ereloonsupplementen aan te rekenen tijdens de ambulante nazorg, strookt niet met de ratio van de wet.
Ongeacht de kamerkeuze heeft de patiënt steeds het recht op hetzelfde aanbod aan kwaliteitsvolle gezondheidszorg. De ziekenhuiswet verbindt een strafsanctie aan een arts die met overtreding van deze regel patiënten ongelijk behandelt.
De raad verwijst naar eerdere adviezen over de vrije artsenkeuze, de deontologische plicht van de arts alle patiënten even gewetensvol te behandelen en de ontoelaatbaarheid om zorg te weigeren enkel omdat de patiënt geen individuele kamer kiest.
De raad voegt hieraan toe dat het deontologisch ontoelaatbaar is de patiënt financieel onder druk te zetten om te kiezen voor een individuele kamer. De kamerkeuze moet volledig vrij kunnen gebeuren.
De tuchtraden van de Orde der artsen zijn bevoegd om hierop controle uit te oefenen, en misbruiken op de vrije bepaling van het ereloon tuchtrechtelijk te sanctioneren.
Lees hier het volledige advies.