Winterplan luchtweginfecties: FOD Volksgezondheid evalueert haar communicatie
FOD Volksgezondheid merkt op dat het grote publiek tekenen van verzadiging vertoont door de overvloed aan gezondheidsgerelateerde informatie die het te verwerken krijgt. Ook lijken zorgprofessionals moeilijk snel te bereiken. Om die reden evalueert de federale overheidsdienst haar communicatieplan ter voorbereiding op de lancering van het komende Winterplan luchtweginfecties.
Wie denkt dat de FOD Volksgezondheid deze week ongestoord van de zon kan genieten, heeft het mis. Terwijl momenteel landelijk het hitteplan in werking treedt, zijn de voorbereidingen op het Winterplan luchtweginfecties later dit jaar al in volle gang. Daarbij wordt het winterplan van 2024 grondig geëvalueerd om te zien waar de communicatie verbeterd kan worden.
Verzadiging bij het grote publiek
"We zien een duidelijk verschil in hoe de bevolking reageert op het winterplan of het hitteplan", zegt Annelies Wynant, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid aan onze collega's van Le journal du Médecin. "Tijdens de winter is er duidelijk minder aandacht en kost het meer moeite om onze boodschap over te brengen. Dat heeft te maken met een zekere communicatievermoeidheid rond beschermingsmaatregelen en luchtweginfecties; een erfenis uit de covidperiode. Zo zagen we afgelopen winter dat in eerste instantie onze berichtgeving over het uitroepen van alarmniveau Code Geel door veel mensen met medewerking werd ontvangen. Maar later bij de opschaling naar Code Oranje zagen we een duidelijke afname van de medewerking en betrokkenheid bij het publiek."
"We horen regelmatig dat er te veel alarm- en waarschuwingsniveau's zijn, zoals voor luchtweginfecties, luchtkwaliteit, stormen, hittegolven... noem maar op. Mensen zeggen dan: 'Als we al die codes serieus moeten nemen, kunnen we niet meer buitenkomen.' En daar zit een knelpunt: ondanks mogelijke verzadiging bij het grote publiek is het onze verantwoordelijkheid om correcte informatie te verlenen, zodat een gezondheidssituatie niet escaleert en resulteert in een alarmniveau Code Rood", benadrukt Wynant.
De uitdaging om professionals snel te informeren
Wat betreft de medische sector is de FOD Volksgezondheid van mening dat de uitvoering van het Winterplan luchtweginfecties over het algemeen vlot is verlopen en “goed werd opgevolgd” door zorgverleners. Toch kwamen er ook enkele knelpunten naar voren. “Het blijft moeilijk om zorgprofessionals snel te bereiken,” legt Gerlant Van Berlaer uit, kinderarts en chief medical officer van de FOD Volksgezondheid.
“Zorgverleners zijn soms – en terecht – gefrustreerd wanneer zij via hun patiënten of het brede publiek vernemen dat het alarmniveau is opgeschaald, nog vóórdat zij daarover officieel zijn geïnformeerd,” aldus Van Berlaer. “De media zijn erg snel, en het is voor ons als overheidsdienst moeilijk om dat voor te blijven.”
Ook merkt de federale overheidsdienst op dat bepaalde groepen in de samenleving extra moeilijk te bereiken zijn. “Sommige mensen zijn simpelweg moe geworden van alle informatie en richtlijnen, en weigeren nog actief te luisteren naar de aanbevelingen,” aldus Van Berlaer. “Daarom werken we actief aan het verbeteren van onze communicatie naar deze specifieke groepen, maar ook naar mensen die niet kunnen lezen, daklozen en bepaalde geïsoleerde gemeenschappen, zoals religieuze gemeenschappen.”