Europese ministers laten hun bloed testen op PFAS
Verschillende Europese ministers van Milieu hebben vorige week in een publiciteitscampagne hun bloed laten testen op ‘forever chemicals’. Hiermee wilden ze de alarmerende verspreiding van deze stoffen benadrukken.
“Ik hoop dat het probleem hiermee onder de aandacht wordt gebracht. Forever chemicals, waaronder PFAS, veroorzaken ernstige problemen voor onze gezondheid en milieu. We moeten serieus overwegen om PFAS te verbieden in de alledaagse producten die we gebruiken in de EU”, aldus de Deense minister van Milieu Magnus Heunicke aan het nieuwsplatform POLITICO. “Ik verwacht dat ze PFAS in mijn bloed zullen vinden, net zoals in het bloed van mijn collega’s. Maar de hoeveelheid en welke soorten PFAS, dat is hetgeen mij interesseert.”
De campagne werd georganiseerd door Denenmarken tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers in de Noord-Deense stad Aalborg. Het land is momenteel roulerend voorzitter van de Raad van de EU. Van de ministers die zijn uitgenodigd om hun bloed te laten testen hebben er tot nu toe zo’n 20 procent toegezegd, waaronder de minister van Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije en de Europese commissaris voor Milieu Jessika Roswall. De resultaten van het bloedonderzoek zullen eind deze zomer worden gedeeld.
Pannen, regenjassen en blusschuim
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die slecht afbreken en zich ophopen in het milieu en in organismen. Ze zijn vrijwel overal en zitten ook in lage concentraties in voedsel en drinkwater. De stoffen zijn door de industrie onder meer verwerkt in pannen, regenjassen en blusschuim. Uit eerder onderzoek is bekend dat de stoffen effect kunnen hebben op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS-varianten een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.
Uit recent Nederlands onderzoek bleek dat bijna iedereen in het land PFAS in het bloed heeft. Bovendien heeft bijna iedere Nederlander er te veel van en overschrijden de hoeveelheden de zogenoemde geneeskundige grenswaarden, die als veilige grens wordt beschouwd.
Denenmarken is één van de vijf landen die in 2023 een gezamenlijk voorstel naar de Europese Commissie heeft gestuurd om duizenden PFAS-stoffen uit te bannen. Echter wordt dat voorstel, dat momenteel wordt behandeld door het Europese Agentschap voor chemische stoffen, fel bekritiseerd door verschillende industriegroepen.