Polio-preventiebeleid in Vlaanderen
Vlaams parlementslid nr. 785 van Freija Van Den Driessche (VB) stelde aan minister Gennez enkele schriftelijke vragen onder de hoofding: ‘polio-preventiebeleid’ (vraag nr. 785). Hieronder gaan we in op enkele vragen en antwoorden.
Herman Nys, em. prof. medisch recht KU Leuven, ex-voorzitter VITAZ
Registratie van vaccinatiegegevens
Het poliovaccin is het enige verplichte vaccin in België. De vaccinatiegraad is dan ook zeer hoog, met name 98%, lezen we in het verslag van de Risk Management Group (RMG). In het verslag lezen we verder dat het gaat om resultaten uit 2020 en dat deze werden afgeleid uit bevragingen bij ouders. “Er is echter geen nationale databank waar deze gegevens geregistreerd staan, en deze gegevens zijn bovendien verouderd.” Wat is de reactie van de minister hierop? Zijn er wel accurate cijfers in Vlaanderen? Welke zijn deze?
Antwoord van de minister: Vlaanderen werkt aan een nieuwe versie van zijn bestel- en registratiesysteem Vaccinnet. Daarop is ook dashboarding voorzien. In afwachting daarvan worden trends in actuele registratiegegevens gevolgd door het Departement Zorg. Deze wijzen niet op een daling voor poliovaccin sinds de meest recente vaccinatiegraadmeting via bevraging (in 2021), voor geen enkele van de dosissen aanbevolen tot 6 jaar.
Vaccinatie van buitenlanders:
Volgens de RMG vormen vluchtelingen die toekomen in ons land een mogelijke risicogroep. Er zijn er systemen aanwezig voor het vaccineren van vluchtelingen, maar er zijn problemen/ gaten gekend. Een belangrijk gekend probleem is dat vluchtelingen wel de eerste dosis krijgen van het poliovaccin, maar voor de volgende vaccinaties (vaak op andere plaatsen en/of na vestiging) worden er gemist. Er bestaat een multistakeholder werkgroep onder leiding van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid om de vervolgvaccinaties verder op te volgen. Is Vlaanderen daar ook bij betrokken en wat is zijn bevoegdheid in de werkgroep en meer algemeen in het verder opvolgen van vervolgvaccinaties bij buitenlanders die ons land binnenkomen en niet (volledig) gevaccineerd zijn?
Antwoord van de minister: Vlaanderen is als lid vertegenwoordigd in de federale werkgroep, het laatste overleg dateert van 2024. De huidige aanbeveling inhaalvaccinatie van de Hoge Gezondheidsraad stelt dat onvolledige of ontbrekende poliovaccinatie moet aangevuld worden tot de leeftijd van 18 jaar. Vlaanderen ondersteunt dit beleid door het aanbieden van gratis monovalente polio-vaccins aan alle vaccinatoren. De opvolging gebeurt vooral via Opgroeien en CLB, soms ook via het mobiel vaccinatieteam.
Late rapportage
De vraagstelster had de minister eerder al gevraagd waarom het zo lang duurt voordat de rapporten van de RMG online komen. Ook nu weer is het rapport van januari het laatste beschikbare rapport. Zal de minister aandringen op een sneller proces, zodat wij de rapporten niet maanden na datum pas kunnen inkijken?
Antwoord van de minister: Ik ben niet verantwoordelijk voor de rapportering van de RMG.