CM wil af van vooroordelen over langdurig zieken
Minstens 10 procent van de werknemers die na een periode van arbeidsongeschiktheid terugkeren naar het werk, ervaart discriminatie. Dat blijkt uit een bevraging van CM Gezondheidsfonds. CM-voorzitter Luc Van Gorp wil af van de negatieve stereotypen over langdurig zieken, zegt hij.
De studiedienst van CM ondervroeg een groep van 506 respondenten over hun werkhervatting. Minstens een op de tien gaf aan soms, vaak of altijd slachtoffer te zijn geweest van discriminatie door hun arbeidsongeschiktheid. Nochtans is discriminatie op basis van gezondheidstoestand verboden in België.
Eén op de vier (26 procent) respondenten zegt minder kansen te hebben gekregen om hun ideeën te uiten, terwijl één op de vijf (21 procent) zegt het gevoel te hebben dat hun bijdragen niet naar waarde werden geschat. De mate van discriminatie is hoger bij respondenten die intellectueel werk verrichten dan bij wie handenarbeid doet.
"We weten uit eerder onderzoek dat het werk vaak mee verantwoordelijk is voor iemands arbeidsongeschiktheid", zegt Van Gorp. "Met dat in het achterhoofd, is het schrijnend om te horen dat sommigen bij hun werkhervatting het gevoel krijgen dat hun inbreng niet meer telt. We moeten als samenleving eens grondig nadenken over hoe we omgaan met mensen die zijn uitgevallen op het werk, zeker in een klimaat waarbij langdurig zieken onder een vergrootglas liggen."
Van Gorp wil af van vooroordelen over langdurig zieken in politiek, media en bedrijven. "Die stereotypen moeten eruit. Kennisontwikkeling en opleidingen binnen bedrijven en organisaties kunnen hierin een eerste stap zijn", aldus Van Gorp. "Het blijkt gemakkelijker om je negatief uit te laten over langdurig zieken dan om effectief werk te maken van een duurzame en breed gedragen re-integratie."