Artsenhonoraria geviseerd in besparingsronde
Tijdens de vergadering van de Algemene Raad van maandag 30 juni stelde een werkgroep voor 275 miljoen euro besparingen te vinden bij de farmaceutische industrie, de overige 343 miljoen bij de andere sectoren.
Filip Ceulemans
Om de voorspelde ontsporing van het budget in 2026 te counteren, verwachtte de regering van de Algemene Raad besparingsvoorstellen ten belope van 618 miljoen euro. Een werkgroep, bestaande uit werkgevers, werknemers, ziekenfondsen en het RIZIV, maar zonder zorgverstrekkers werkte een voorstel uit waarbij 275 miljoen euro besparingen gerealiseerd zouden moeten worden in de farmaceutische sector en 343 miljoen euro in de andere sectoren.
De 343 miljoen euro zou onderverdeeld worden in ongeveer 50% bij de verstrekkingen van zorgverstrekkers – inclusief artsen – en 50% bij technische onderzoeken of onderbenuttingen. De artsen vrezen wel dat het merendeel van de besparingen gehaald zullen worden bij de erelonen van de artsen. “Nochtans zijn de artsen slechts ‘goed’ voor 27 miljoen budgetoverschrijding in 2025. Een peulschil op het totale budget van 11,6 miljard euro”, aldus Stan Politis (BVAS).
Opdrachtbrief
Er is bovendien nog een addertje onder het gras. De kans is groot dat de voorgestelde besparingen in de farmaceutische sector niet gehaald worden. Het bedrag dat in deze sector niet wordt gerealiseerd, wordt doorgeschoven naar de zorgverstrekkers. Mogelijke besparingen als het aanpakken van het overmatig gebruik van de spoeddiensten of een indexering van de remgelden, zijn onbespreekbaar voor de ziekenfondsen. “De voorgestelde besparing op de honoraria lost het probleem van de spoed echter niet op.”
Het voorstel van de Algemene Raad wordt nu doorgestuurd naar de regering. Tegen ten laatste 21 juli antwoordt de regering met een zogenaamde opdrachtbrief. “Omdat dit systeem voor het eerst wordt gebruikt, is het afwachten wat er zal in staan”, blikt Stan Politis vooruit.