Kwaliteitsvolle en patiëntgerichte zorg
Internationale erkenning voor ECMO-behandeling in UZ Gent
Het UZ Gent heeft een internationale erkenning gekregen voor kwaliteitsvolle en patiëntgerichte zorg bij ECMO-behandelingen.

Bij sommige patiënten op Intensieve zorg is de long- en/of hartfunctie zo zwaar aangetast dat een beademingsmachine en hartondersteunende medicatie onvoldoende ondersteuning bieden en er nood is aan ECMO, wat staat voor extracorporele membraanoxygenatie.
Een ECMO-toestel neemt tijdelijk de functie van de longen en/of het hart over.
ECMO kreeg bekendheid tijdens de coronapandemie, toen het werd gebruikt ter ondersteuning van covid-19-patiënten in kritieke toestand.
Gespecialiseerd teamwerk
Het UZ Gent heeft 6 ECMO-toestellen, waarvan één toestel specifiek voor pediatrische patiënten. Jaarlijks krijgen ongeveer 45 patiënten een behandeling met ECMO. Indien nodig start de behandeling al op de Spoedgevallendienst en wordt ze verdergezet op de dienst Intensieve zorg.
Elke patiënt en zijn familie worden de klok rond begeleid door een multidisciplinair team van intensivisten, perfusionisten, gespecialiseerde verpleegkundigen, cardiochirurgen, cardiologen, kinesitherapeuten, psychologen en andere specialisten.
"Een ECMO-behandeling is complex en vraagt veel expertise", zegt intensivist Harlinde Peperstraete (UZ Gent). "Samenwerking tussen de verschillende specialismen is cruciaal om tijdens de behandeling de best mogelijke zorg te bieden.’
ELSO-kwaliteitserkenning
UZ Gent kreeg zopas als tweede ziekenhuis in België (na het UZA) een erkenning door de ELSO (Extracorporeal Life Support Organisation). Deze erkenning waarborgt dat de behandeling verloopt volgens de hoogste internationale normen met strikte kwaliteitscontrole en veiligheidsvereisten. Deze erkenning is drie jaar geldig en gaat in op 1 januari 2026.
De erkenning is ook gebaseerd op de begeleiding en ondersteuning van de patiënt, zijn familie en de zorgverleners. "We betrekken de familie waar mogelijk, zijn dag en nacht bereikbaar, en bieden intensieve psychologische ondersteuning", zegt verpleegkundig specialist Beth Vandenbroucke. "We personaliseren bijvoorbeeld samen de kamer, gebruiken een boekje om kinderen voor te bereiden op hun bezoek en houden een dagboek bij voor de familie tijdens de behandeling."
Opleidingen
Het ECMO-team van UZ Gent organiseert nu al opleidingen voor interne en externe zorgverleners. De internationale erkenning opent de deur voor uitwisseling van expertise en wetenschappelijke samenwerking.