Eerste malariamedicijn voor baby’s en jonge kinderen is goedgekeurd
Het eerste malariamedicijn voor baby’s en jonge kinderen is goedgekeurd. Volgens de Zwitserse fabrikant Novartis kan het al over een paar weken worden gebruikt in acht Afrikaanse landen.
Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden er jaarlijks zo’n 30 miljoen baby’s geboren in gebieden waar het gevaar van een malariabesmetting bestaat. Tot voor kort werden baby’s tot 4,5 kilo behandeld met medicijnen die zijn bedoeld voor oudere kinderen, weliswaar in een lagere dosis, maar niet zonder risico op leverschade.
Om die reden heeft fabrikant Novartis, in samenwerking met de Medicines for Malaria Venture (MMV) - een ngo die onder andere gesteund wordt door de Wereldbank – een nieuw medicijn ontwikkeld dat geschikt is voor baby’s. Het medicijn, Coartem Baby of Riamet Baby, is een oplosbare pil die kan worden opgelost in moedermelk en een zoete kersensmaak heeft. Fabrikant Novartis geeft aan het product "grotendeels" zonder winstoogmerk te willen gaan verspreiden.
Moeizame strijd
Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overleden in 2023 bijna 600.000 mensen aan malaria. In 76 procent van de sterfgevallen ging het om kinderen van onder de vijf jaar oud.
De strijd tegen de ziekte wordt bemoeilijkt door bezuinigingen op internationale hulpprogramma's. Zo zijn de Verenigde Staten van plan om het budget van een belangrijk programma voor malariabestrijding te halveren.